Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Sterke daling alcoholgebruik bij 12-14 jarigen

12/06/2008

Het percentage jongeren van 12-14 jaar dat alcohol gebruikt, neemt sterk af. Het niveau ligt nu op dat van 10 jaar geleden.

Sterke daling alcoholgebruik bij 12-14 jarigen

Dit blijkt uit het rapport ?Jeugd en Riskant gedrag 2007, kerngegevens uit het Peilstation Scholieren? dat elke 4 jaar verschijnt.
Mogelijk is de daling in alcoholgebruik onder jongeren te verklaren door de grote media-aandacht voor jongeren en alcohol en de preventie-activiteiten. Er is geen afname in alcoholgebruik door jongeren van 15 jaar en ouder. Als jongeren drinken, drinken ze nog steeds te vaak en te veel. Dat geldt ook voor de 12-14 jarigen die alcohol gebruiken. Vanaf 15 jaar drinken jongens frequenter en intensiever dan meisjes. Lager opgeleide scholieren drinken vaker en meer dan hoger opgeleide scholieren. Scholieren van Turkse en Marokkaanse afkomst drinken minder dan autochtone scholieren.
Deze gegevens komen uit. Ruim 10.000 leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en uit alle leerjaren van het voortgezet onderwijs vulden in de klas een vragenlijst in over alcohol, roken, drugsgebruik en gokken.
 
Bron: Trimbos-instituut

Terug naar het nieuwsoverzicht