Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Bewegen voor chronisch zieke kinderen

21/05/2008

Chronisch zieke kinderen hebben baat bij bewegingsprogramma?s. Dat concludeert Marco van Brussel in zijn proefschrift aan de Universiteit Utrecht

Bewegen voor chronisch zieke kinderen

Hij onderzocht 3 groepen zieke kinderen die een bewegingsprogramma aangeboden kregen. De eerste groep bestond uit kinderen die Acute Lymfatische Leukemie hebben overleefd. Deze kinderen hebben een verlaagde fysieke fitheid, tot zelfs 5-6 jaar ná het stopzetten van de chemotherapie. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn chemotherapie gerelateerde zenuw- en spieraandoeningen. Deze kinderen lijken baat te hebben bij fysieke training.
Voor kinderen en adolescenten met jeugdreuma laat bewegingstherapie in ieder geval géén nadelige effecten zien op korte termijn. Beweging zorgt ook niet voor een exacerbatie van de ziekte. Als laatste onderzocht Van Brussel kinderen met de aangeboren botziekte Osteogenesis Imperfecta. Bij deze groep blijkt fysieke training met een bepaald type van deze botziekte zeer effectief en veilig te zijn. De fysieke fitheid neemt toe en de vermoeidheid neemt af.

Bron: Universiteit Utrecht

Terug naar het nieuwsoverzicht