Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Helft moeders had langer willen voeden

18/04/2008

Veel moeders van jonge kinderen zijn ontevreden over hoelang zij borstvoeding hebben gegeven.

Helft moeders had langer willen voeden

Dit blijkt uit onderzoek van TNO en de Verloskunde Academie te Amsterdam. Iets meer dan de helft van de vrouwen had liever langer willen voeden: tweederde van deze vrouwen voelden zich daarover teleurgesteld, één op de vijf zelfs zeer teleurgesteld. De onderzoekers vroegen drie jaar na de bevalling aan 1300 vrouwen hoe zij hun kraamperiode ervaren hebben. Behalve dat vrouwen langer hadden willen voeden, en daarover teleurgesteld waren, bleek ook een groep vrouwen opgelucht. Terwijl ze eigenlijk langer hadden willen voeden, waren ze juist blij dat de borstvoeding gestopt was. De onderzoekers interpreteren dit als teken dat het geven van borstvoeding door hen als een last wordt ervaren.
Deze ontevredenheid geeft aan dat de begeleiding en ondersteuning bij het geven van borstvoeding beter kan. TNO pleit daarom voor een landelijke richtlijn borstvoeding die alle zorgverleners verbindt. Bij de begeleiding spelen veel zorgverleners een rol: kraamverzorgenden, verpleeg- en verloskundigen, artsen en specialisten in het ziekenhuis. Deze zorg moet goed op elkaar afgestemd zijn om tegengestelde adviezen aan moeders te voorkomen.
Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift "Birth". Het deelonderzoek is te downloaden van de site van TNO.

Terug naar het nieuwsoverzicht