Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine K niet effectief toegediend aan baby?s

10/04/2008

Borstgevoede baby?s moeten op een andere manier vitamine K toegediend krijgen.

Vitamine K niet effectief toegediend aan baby?s

Op die manier kunnen ernstige bloedingen bij zuigelingen met een leverziekte worden voorkomen.. In Denemarken, waar de vitamine K toediening al op een ander manier gebeurt, komen de bloedingen tien keer zo weinig voor. Dit blijkt uit onderzoek van Nederlandse kinderartsen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en UMC Groningen, gepubliceerd in Pediatrics. Op dit moment wordt bekeken of in Nederland ook een ander toedieningssysteem ingevoerd moet worden.
Vitamine K is essentieel voor de aanmaak van stollingsstoffen. Een tekort aan vitamine K leidt vaak tot bloedingen, variërend van relatief onschuldige huidbloedingen tot ernstige hersenbloedingen. In flesvoeding zit voldoende vitamine K, borstvoeding bevat relatief weinig vitamine K. Bij kinderen die borstvoeding krijgen is daarom een extra toediening van vitamine K noodzakelijk. De manier waarop vitamine K aan borstgevoede zuigelingen wordt gegeven, is van land tot land anders. In Nederland is gekozen voor dagelijkse toediening van een kleine hoeveelheid vitamine K druppels (25 microgram per dag) aan het borstgevoede kind. Vrouwen die borstvoeding geven, krijgen vitamine K gratis.
In Denemarken werd tot 2000 wekelijks 1 mg vitamine K druppels gegeven tijdens de borstvoedingsperiode. Vanaf 2000 gaat dit via een eenmalige toediening van 2 mg vitamine K per injectie bij de geboorte. Het blijkt dat de Deense strategie zuigelingen met een specifieke leverziekte (galgangatresie) beter beschermt tegen een bloeding dan de Nederlandse strategie. Bij zuigelingen met deze leverziekte is de galvorming verstoord, waardoor vitamine K niet of onvolledig uit de darm wordt opgenomen. Voor de opname van vitamine K uit de darm is namelijk gal nodig. Galgangatresie is een ernstige aangeboren ziekte, die voorkomt bij circa 1 op de 10.000 pasgeborenen. De diagnose is lastig te stellen. Vaak zijn ernstige bloedingen als hersenbloedingen door een vitamine K tekort de eerste zichtbare uiting van de ziekte.  

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht