Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Zoutverlaging ook gezond voor kinderen

31/03/2008

Van brood tot kaas en van kant- en klaarmaaltijd tot soep: de industrie gaat het zoutgehalte van levensmiddelen verlagen.

Zoutverlaging ook gezond voor kinderen

Stapsgewijs, om consumenten ongemerkt aan de minder zoute smaak te laten wennen. Het streven is een zoutreductie van 10 tot 15% eind 2009/begin 2010. Dit werd duidelijk tijdens het symposium ?Natriumreductie in levensmiddelen: een kwestie van willen of kunnen??. Aanleiding voor de zoutreductie is het advies van de Gezondheidsraad advies om dagelijks maximaal 6 gram zout te gebruiken. Nu zitten we gemiddeld in Nederland op 9 gram. Zout verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico van hart- en vaatziekten. Volgens Marianne Geleijnse, onderzoeker van de Wageningen Universiteit, kunnen ook kinderen profiteren van deze zoutverlaging. De bloeddruk heeft namelijk de neiging om te stijgen met de leeftijd. Opvallend genoeg vindt de grootste stijging plaats in de kinderleeftijd, voor het 20ste levensjaar. Volgens Geleijnse is deze stijging niet fysiologisch, want hij treedt niet op bij Indianenvolkeren die met de voeding amper zout binnenkrijgen. Geleijnse meldde dat kinderen wel tot 8 gram zout per dag kunnen binnenkrijgen. Bijvoorbeeld peuters die met de pot mee-eten. Niet dat de ouders dan per se te kwistig hebben gestrooid met de zoutpot. Ruim driekwart van het zout dat we binnenkrijgen is door de voedingsmiddelenindustrie toegevoegd. De 4 grootste zoutleveranciers in de Nederlandse voeding zijn: brood (24%), vleeswaren (17%), soep (10%) en kaas (8%).

Terug naar het nieuwsoverzicht