Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nederlandse peuters en kleuters eten niet gezond genoeg

21/02/2008

Peuters en kleuters in Nederland eten te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen.

Nederlandse peuters en kleuters eten niet gezond genoeg

Bovendien bevat de voeding van jonge kinderen te veel verzadigde vetzuren. Deze ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar.
Het onderzoek laat zien dat het aandeel vet, eiwitten en koolhydraten in de voeding van jonge kinderen gunstig is. Het type vet in de voeding van veel jonge kinderen is echter ongunstig. Zo eten kinderen te weinig vis (rijk aan visvetzuren) en vooral de voeding van kleuters bevat te veel verzadigde vetzuren. Er zijn vrijwel geen kinderen in de leeftijd 4-6 jaar die voldoende groenten eten. In de leeftijdsgroep 2-3 jaar eet slechts 1 op de 5 de aanbevolen hoeveelheid groenten. Voor fruit is het beeld iets gunstiger, één op de vier kinderen eet de geadviseerde hoeveelheid. Eén op de zeven kinderen heeft overgewicht.
De meeste kinderen lopen niet direct een risico op vitaminetekorten. Maar van vitamine D, ijzer en foliumzuur krijgen veel kinderen een krappe hoeveelheid binnen. Ook de inname van selenium, zink, vitamine E en vitamine A was voor veel kinderen aan de lage kant, gemeten volgens de Amerikaanse voedingsnormen. De onderzoekers vinden dat dit nader onderzocht moet worden. Slechts drie op de vijf peuters gebruikt een supplement met vitamine D, zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad.
Een klein deel van de kinderen had een inname van zink, koper, vitamine A en synthetisch foliumzuur die hoger is dan de maximaal veilige dosering. Voor koper bijvoorbeeld geldt dat 37%-48% van de meisjes van 2-3 jaar teveel binnenkrijgt. Het gros van dit koper wordt geleverd door de groep ?suiker en zoetwaren?. Producten als hagelslag en chocoladepasta zijn rijk aan koper.
De voedselconsumptiepeiling werd uitgevoerd van oktober 2005 tot november 2006 onder 1279 jonge kinderen in Nederland. De ouders van de kinderen noteerden in speciale voedingsdagboekjes de voeding van het kind op twee verschillende dagen van de week.

Bron: RIVM. Het rapport (103 pagina?s) is hier te downloaden.

Terug naar het nieuwsoverzicht