Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Supplement tijdens zwangerschap gunstig voor gewicht kind

18/02/2008

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een supplement met vitamines en mineralen gebruiken krijgen grotere en zwaardere kinderen dan vrouwen die alleen ijzer en foliumzuur krijgen.

Supplement tijdens zwangerschap gunstig voor gewicht kind

Dit blijkt uit onderzoek in Nepal gepubliceerd in The Lancet. Het resultaat van het onderzoek is vooral belangrijk voor ontwikkelingslanden waar een hoog percentage kinderen een te laag geboortegewicht heeft. Maar liefst 95% van de in totaal 20 miljoen kinderen met een te laag geboortegewicht komt uit een ontwikkelingsland.
De studie is een aanvulling op een eerdere studie uit 2005 waarbij 1.200 moeders ofwel een supplement kregen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 15 vitamines en mineralen ofwel een supplement met alleen ijzer en foliumzuur. Het resultaat van de studie was dat baby?s van de moeders die een multivitamine- en mineralensupplement gebruikten gemiddeld 77 gram zwaarder wogen dan baby?s van moeders die alleen extra ijzer en foliumzuur gebruikten. Voor het nieuwe onderzoek zijn 917 kinderen uit de studie van 2005 tot een leeftijd van 2,5 jaar gevolgd. Kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een multivitamine- en mineralensupplement kregen, wogen na 2,5 jaar 204 gram zwaarder dan kinderen van wie de moeder alleen extra ijzer en foliumzuur kregen. De zwaardere kinderen waren ook groter en hadden een lagere bloeddruk (gemiddeld 2,5 mm Hg lager).

Bron: The Lancet


Terug naar het nieuwsoverzicht