Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Preconceptiezorg: de invloed van overgewicht op zwangerschap en geboorte-uitkomsten

24/05/2019

Een te hoog gewicht vóór de zwangerschap geeft meer risico op complicaties dan gewichtstoename tijdens het zwanger zijn. Een te hoog gewicht vóór de zwangerschap geeft meer risico op complicaties dan gewichtstoename tijdens het zwanger zijn. 

Dat concludeert een grote groep wetenschappers Europese en Amerikaanse onderzoekers in het medische tijdschrift JAMA. De groep staat mede onder leiding van Vincent Jaddoe, hoogleraar kindergeneeskunde-epidemiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam en betrokken bij het project Generation R.

Preconceptiezorg
Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang - zelfs generaties lang - van belang. Het helpt om het risico op een minder gunstige start in het leven te verkleinen én het kan toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen. In deze periode liggen dus kansen voor preventie. Vrouwen die te zwaar zijn en in verwachting raken, lopen tíjdens de zwangerschap meer risico op complicaties bij zichzelf en hun kind.

Generation R
De nu gepubliceerde studie, het LifeCycleProject, omvat gegevens van bijna 197.000 vrouwen en hun kinderen, geput uit 25 Amerikaanse en Europese cohortonderzoeken. Hier brachten ze in kaart welke risicofactoren vroeg in het leven de gezondheid op latere leeftijd beïnvloeden.

Het project heeft o.a gebruik gemaakt van gegevens uit Generation R, mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Het project (loopt tot 2022) werkt met financiering uit het ZonMw- programma Zwangerschap en geboorte momenteel aan het ontwikkelen van preventiestrategieën gericht op het verbeteren van de leefstijl al vanaf de preconceptieperiode. Dit met als doel om het verloop van de zwangerschap, geboorte-uitkomsten en de gezondheid van hun kinderen te verbeteren.

Bron: ZonMw

Terug naar het nieuwsoverzicht