Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vroege inzet behandeling overgewicht loont

10/05/2019

Het proefschrift 'Childhood obesity. Behind the doors of the epidemic' biedt een inkijkje in de obesitas epidemie. 

Er wordt ingegaan op vragen die zorgverleners in de dagelijkse praktijk tegenkomen als het gaat om overgewicht bij kinderen. Het zo vroeg mogelijk starten van een behandeling is belangrijk blijkt uit het onderzoek. Laila van der Heijden promoveerde recent aan Wageningen University & Research en werkte voor haar onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei als kinderarts-onderzoeker.

 ‘Hoewel er steeds meer bekend is over overgewicht bij kinderen, zijn veel vragen nog onbeantwoord.’ begint Laila. ‘We weten dat overgewicht is geassocieerd met belangrijke lichamelijke, psychische en sociale gevolgen, zowel op de korte als op de lange termijn. Daarom heb ik onder andere naar deze consequenties van overgewicht gekeken, zoals hoge bloeddruk en naar de kwaliteit van leven.’

Laila werd begeleid door haar promotor Prof. Edith Feskens van Wageningen UR en copromotor dr. Arieke Janse, kinderarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis. In haar proefschrift komt ook de behandeling van kinderen met overgewicht in Ziekenhuis Gelderse Vallei aan bod. Tot slot deed Laila literatuuronderzoek naar het behoud van bereikte resultaten op het gebied van leefstijl en gewicht, na afronding van een behandelprogramma. De nieuw verworven kennis wordt inmiddels toegepast in de bestendigingsprogramma’s van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De promotie van Laila is via Wageningen UR terug te kijken.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Terug naar het nieuwsoverzicht