Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Te zwaar de zwangerschap in geeft risico’s voor moeder en baby

09/05/2019

Een te hoog gewicht vóór de zwangerschap geeft meer risico op complicaties dan gewichtstoename tijdens het zwanger zijn.

Vrouwen die vlak voordat ze in verwachting raken te zwaar zijn, lopen tíjdens de zwangerschap meer risico op complicaties bij zichzelf en hun kind. De risico’s zijn groter dan wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap te veel aankomt – die risico’s waren al langer bekend.

Dat schrijft een grote groep Europese en Amerikaanse onderzoekers in JAMA. De groep staat mede onder leiding van Vincent Jaddoe, hoogleraar kindergeneeskunde-epidemiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hoeveel een vrouw tijdens haar zwangerschap het best kan aankomen, zo concluderen ze, hangt dus af van hoeveel ze woog aan het begin ervan.

Moeders die voor de zwangerschap overgewicht hadden, kampten tijdens de zwangerschap vaker met een te hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en diabetes. Ze kregen ook vaker een keizersnede of een te vroeg geboren kind. De baby zelf kwam relatief te klein of juist te groot ter wereld. Ook een te laag startgewicht van de moeder hield verband met een hoger risico op complicaties wanneer zij tijdens de zwangerschap weinig aankwam.

Bron: NRC

Terug naar het nieuwsoverzicht