Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Meerderheid kinderen krijgt zoet drinken mee naar school

12/04/2019

Ruim 67% van de basisschoolkinderen krijgen van hun ouders zoet drinken mee naar school. 

Ook ontbreekt het op veel scholen aan goede mogelijkheden om kraanwater te tappen. Terwijl kraanwater wel degelijk een populaire dorstlesser is onder kinderen op de basisschool: twee derde vindt kraanwater (een beetje tot heel) lekker. Drie op de vier kinderen drinkt het thuis iedere dag. Favoriet bij kinderen is echter water aangelengd met siroop, gevolgd door frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

De helft van de kinderen moet van zijn of haar ouders verplicht dagelijks kraanwater drinken. Slechts een op de vijf kinderen hoeft dit nooit. Dit vinden de kinderen overigens niet erg: maar vijf procent vindt dit niet leuk. Meer dan de helft (55%) van de kinderen hoeft van de meester of juf op school geen kraanwater te drinken. Meer dan een derde moet van de ouders op school wel eens kraanwater drinken. Kinderen van hoogopgeleide ouders drinken meer kraanwater dan kinderen van laag opgeleide ouders.

Draagvlak voor kraanwater
“Hoe makkelijker kinderen aan kraanwater kunnen komen, hoe meer ze het gaan drinken. Uit het onderzoek blijkt dat er genoeg draagvlak is voor kraanwater drinken onder kinderen. Ouders kunnen hun kinderen kraanwater meegeven naar school en naar de sportclubs. Hier ligt ook een rol weggelegd voor de scholen, die kinderen ook meer kunnen stimuleren. Kinderen geven bijvoorbeeld aan dat ze op school alleen op de wc’s hun bidon kunnen bijvullen en dat ze dat vaak geen frisse plek vinden”, aldus Joke Cuperus van PWN namens de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

1 op 8 kinderen drinkt nooit kraanwater op school
Een op de acht kinderen (12%) geeft aan nooit kraanwater te drinken op school. Als reden geven ze aan dat ze ander drinken meekrijgen vanuit huis (55%), het niet lekker vinden (21%) en geen mogelijkheid hebben om hun bidon te vullen (5%). De helft van de kinderen die kraanwater meenemen naar school, vult het bidon op de wc’s.

Tappunten voor kraanwater
Opvallend is verder dat water op de sportclubs minder wordt gedronken dan thuis of op school. De eigen bidons worden thuis vaak gevuld (88%), maar minder op school (47%) en nog minder op de sportclub (25%). “Juist tijdens en na het sporten is water de ultieme dorstlesser. Hier is nog een wereld te winnen”, aldus Cuperus.

De drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen jaren honderden watertappunten buiten en binnen bij scholen, instellingen, stations en bedrijven geopend. Ze willen dat kraanwater op zoveel mogelijk openbare plekken meer beschikbaar wordt. De vraag naar tappunten neemt in heel Nederland toe. Kinderen die een watertappunt hebben op school, zeggen hier graag gebruik van te maken. Via educatieprogramma’s stimuleren de drinkwaterbedrijven het drinken van kraanwater onder kinderen en jongeren, omdat kraanwater past in een gezond leefpatroon.

Educatie
Vitens heeft een eigen educatieprogramma. Scholen kunnen gratis gastlessen aanvragen. Een ervaren medewerkers van Vitens komt dan iets vertellen over waar jouw kraanwater vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en waarom het zo gezond en duurzaam is. Het volledige educatieaanbod van alle drinkwaterbedrijven staat op www.kraanwatergraag.nl. Ook organiseren we ieder jaar een Kraanwaterdag op basisscholen. Dit jaar vindt deze plaats op 25 september. Een mooie start van het nieuwe schooljaar om kraanwater als gezonde dorstlesser op school onder de aandacht te brengen.

Bron: Vitens

Terug naar het nieuwsoverzicht