Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Onderzoek naar het RED-dieet en mindfulness als behandelmethode bij adhd.

08/04/2019

Ritalin wordt vaak in één adem genoemd met adhd.

De werkzame stof in dit medicijn helpt kinderen met de aandachtstekortstoornis rustiger te worden en zich te concentreren. ,,Veel huisartsen zien Ritalin per definitie als de eerste halte’’, zegt directeur Cathelijne Wildervanck van ADHD-Nederland. ,,Stuur ze liever door naar een specialist. In sommige gevallen zijn andere behandelmethoden beter.’’ Cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Of mindfulness. Anders eten kan ook leiden tot ander gedrag.

Onderzoekers Lidy Pelsser en Tim Stobernack van de Wageningen University & Research zien dat ruim zes op de tien jonge adhd’ers baat hebben bij het RED-dieet (Restricted Elimination Diet). Een deelnemer mag vijf weken lang een miniem aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen eten. ,,Veel kinderen stuiteren, friemelen en wiebelen minder. Ze worden rustiger, thuis en op school’’, zegt Stobernack. ,,Uit eerder onderzoek weten we dát voeding werkt, maar we weten nog niet precies hoe het werkt.’’ Om een vooroordeel weg te nemen: veel mensen denken dat suiker en kleurstoffen druk gedrag voortbrengen, maar daarvoor bestaat onvoldoende bewijs.

BRAIN studie
Pelsser en Stobernack voeren de BRAIN-studie uit, waarbij BRAIN staat voor Biomarker Research in ADHD: the Impact of Nutrition. Ze werken met (rechtshandige) jongens tussen 8 en 11 jaar oud. Om de beste resultaten te krijgen, moet de groep namelijk zo homogeen mogelijk zijn. Zo staat het in het protocol, goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie. Er zijn overigens nog tien jongens voor de studie nodig.

Elk kind een geschikt dieet
Coördinator Pelsser: ,,Voor elk kind afzonderlijk zoeken we een geschikt dieet. Wat voor de een veilig is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Wij roepen niet dat, zeg tomaat, op adhd inwerkt, want dan bellen er ouders die zeggen: dat hebben we geprobeerd, maar er gebeurt niets. Wij zoeken uit hoe het kan dat voeding zo’n grote invloed heeft. Heeft het te maken met de samenstelling van de bacteriën in de darm, met de hormoonstoffen in het bloed of met de neurotransmitters en hun voorlopers? We kijken naar verschillen voor en na het dieet. We hopen een bloedtest te ontwikkelen op basis waarvan we kunnen zeggen: dit kind met adhd reageert op voeding, dit kind moet aan de Ritalin.’’

De jongens doen voorafgaand en na afloop van het dieet een aantal taken in een hersenscanner. ,,We onderzoeken of er een ander activiteitenpatroon te zien is. Dat is zo na medicatiegebruik, en misschien ook na het dieet. Dit onderzoek is nooit eerder uitgevoerd, we zijn zelf ook benieuwd wat we vinden.’’
Lees hier het hele artikel.

Bron: AD

Terug naar het nieuwsoverzicht