Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Begin bij baby’s vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen

22/03/2019

Door baby’s heel vroeg pinda en ei te laten eten kunnen veel allergieën voorkomen worden, blijkt uit recent onderzoek. „Dit advies staat haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen”

Gewijzigd advies
Tientallen jaren was het advies glashelder: een kind in het eerste jaar geen pinda geven en het liefst ook geen ei. Als je het helemaal goed wil doen: tot aan het tweede jaar. Zo voorkom je dat het kind een allergie tegen pinda of ei ontwikkelt. Ouders van jonge kinderen knoopten die adviezen in hun oren, maar in 2015 bleek uit een groot Brits onderzoek het tegenovergestelde waar te zijn. Het vermijden van pinda en ei op jonge leeftijd vergroot de kans op een allergie juist. En, nog belangrijker: door baby’s zo vroeg mogelijk pinda en ei te eten te geven, het liefst al vanaf vier tot zes maanden, kan naar schatting tachtig procent van de pinda- en ei-allergieën bij kinderen worden voorkomen.

Nadat de bevindingen van het Britse onderzoek in 2017 door twee andere studies werden bevestigd, was dat voor kinderarts-allergologen in Nederland voldoende aanleiding om de nieuwe inzichten officieel te omarmen. In november 2017 kwam de sectie Kinderallergologie van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde met een gezamenlijk standpunt waarin de vroege introductie van pinda en ei bij baby’s wordt geadviseerd.

Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft spreekt van een enorme doorbraak. „Vanaf ongeveer eind jaren negentig was het officiële advies om jonge kinderen geen pinda of ei te geven. Maar sindsdien is het aantal voedselallergieën meer dan verdubbeld. Nu weten we dat we een groot deel van de pinda- en ei-allergieën kunnen voorkomen, juist door baby’s al heel jong pinda en ei te geven en daar consequent mee door te gaan. Hoe vroeger je erbij bent, hoe kleiner de kans op een allergie.”

Voorstanders van borstvoeding hoeven volgens Verhoeven niet bang te zijn, want de nieuwe adviezen staan het blijven geven van borstvoeding niet in de weg. „Sinds 2012 wordt al officieel aangeraden om bij baby’s vanaf vier maanden langzaam met bijvoeding te beginnen. Daar sluit dit advies mooi op aan. De kleine beetjes ei en pindakaas kunnen gewoon door de eerste fruit- en groentehapjes worden geroerd. Als je baby er nog niet aan toe is moet je het natuurlijk niet gaan forceren, maar als je graag pinda- en ei-allergie wilt voorkomen, is het wel aan te raden om uiterlijk met zes maanden te beginnen.”

Waarom is vroeg beginnen dan zo belangrijk? Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog verbonden aan het Martini Allergie Centrum voor Kinderen in Groningen: „Wanneer de eiwitten van pinda en ei voor het eerst het lichaam binnenkomen via het maag-darmkanaal, herkent het lichaam die stoffen vanaf dat moment als voedsel en dus als veilig. Maar als die eiwitten eerst op een andere manier het lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld via de huid bij een kind met eczeem, dan herkent het lichaam die stoffen niet als voedsel en zal het antistoffen gaan aanmaken. Dus: hoe eerder een kind pinda en ei via het maag-darmkanaal binnenkrijgt, hoe eerder die stoffen door het lichaam als voedsel worden ‘goedgekeurd’ en hoe kleiner de kans op een allergie.” Lees het complete artikel hier.

Bron: NRC

Terug naar het nieuwsoverzicht