Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Is 15 minuten te kort om je boterhammen op te eten?

16/10/2018

Geen tijd om je boterhammen op te eten omdat de pauze te kort is. Daar klagen veel kinderen over op scholen waar het continurooster is ingevoerd. 

Dat is een rooster waarbij kinderen gemiddeld 30 minuten krijgen voor eten en buitenspelen.
De leerlingen eten dan in 15 minuten op school hun brood op en hebben dan nog een kwartier om buiten te spelen. Op scholen die met een traditioneel rooster werken, hebben de kinderen minstens een uur pauze en gaan ze vaak tussen de middag naar huis.

Zorg
Voedingsdeskundigen maken zich zorgen over de korte pauzes. Volgens het Voedingscentrum is eten in 10 of 15 minuten niet gezond. "Het lichaam heeft zeker 20 minuten nodig om te eten en te bepalen of het genoeg is", zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Kinderen die langzaam eten, krijgen dan niet genoeg binnen. Ze kunnen later op de dag weer honger krijgen en naar iets ongezonds grijpen."
Maar ook kinderen die juist heel snel eten kunnen volgens Postma in de problemen komen. Ze kunnen er buikpijn van krijgen, bijvoorbeeld omdat ze te veel eten en het lichaam de tijd niet krijgt om aan de hersenen door te geven dat het genoeg is geweest.

Bron: NOS

Terug naar het nieuwsoverzicht