Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Animatievideo´s voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes

24/09/2018

Recent is zijn er acht animatievideo´s over de voeding bij zwangerschapsdiabetes verschenen. Corien Maljaars, diëtist, heeft de video´s ontwikkeld en uitgebracht.

Aanvulling op consult diëtist

De video’s zijn bedoeld voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. De video’s zijn een waardevolle voorbereiding en aanvulling op het persoonlijke advies van de diëtist. Een zwangere die net de uitslag te horen heeft gekregen, moet waarschijnlijk een aantal dagen tot een week wachten tot ze op het spreekuur van een diëtist terecht kan. Zwangere vrouwen willen meestal het allerbeste voor hun kindje, en ervaren veel stress als ze op internet tegenstijdige berichten lezen en van hun omgeving weer andere adviezen krijgen. De wachttijd is extra stressvol, omdat binnenkort bepaald wordt of het nodig is om insuline te gaan injecteren. Als een vrouw de video‘s voor het consult bekeken heeft, kan de diëtist de tijd efficiënter gebruiken en beter ingaan op persoonlijke vragen. Na het consult kan de zwangere de video’s opnieuw bekijken, en de informatie die door de diëtist gegeven is nog eens op een andere manier horen en zien, wat de kwaliteit ten goede zal komen.  

Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsboodschappen het meest efficiënt overgebracht worden met eenvoudige teksten, afbeeldingen en animaties. Animatievideo’s zijn geschikt voor vrouwen van alle opleidingsniveaus. Naast de Nederlandse versie is er een versie met een Turkse en een met een Marokkaanse voice-over (Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes). De Nederlandse ondertiteling is altijd zichtbaar. Zo kan een zorgprofessional samen met de cliënt de video’s bekijken. De professional weet wat de zwangere op dat moment in haar moederstaal hoort, en kan, aan de hand van de (stilstaande) afbeeldingen in de video, desgewenst verdere uitleg geven.In de testfase bleek dat de video’s zonder geluid ook goed bruikbaar zijn voor vrouwen die een andere taal spreken (bijvoorbeeld vluchtelingen of Poolse vrouwen).

Het beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes
Corien won de DNO-prijs voor ‘het beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes'. De eerste drie video’s zijn dankzij deze DNO-prijs gratis te bekijken. Er zijn diverse abonnementen mogelijk. De video’s zijn vanaf morgen te bekijken via www.dieetvideo.nl, daar is ook meer informatie te vinden.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden (ook voor professionals)
Binnenkort verschijnt een geaccrediteerde e-learning over zwangerschapsdiabetes, waar professionals (diëtisten, diabetesverpleegkundigen en verloskundigen) video’s kunnen bekijken waarin collega’s informatie delen over zwangerschapsdiabetes. Nieuws over Kindervoeding werkte hier ook aan mee.

Terug naar het nieuwsoverzicht