Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Is flesvoeding net zo goed als borstvoeding?

01/02/2008

In Dagblad De Pers stond 28 januari een interview met prof. Pieter Sauer, hoofd van het Groningse Beatrix Kinderziekenhuis en hoogleraar kindergeneeskunde.

Is flesvoeding net zo goed als borstvoeding?

Hij stelt dat in Nederland borstvoeding geven nauwelijks voordelen heeft boven flesvoeding. Het Voedingscentrum is het hier niet mee eens en vindt dat borstvoeding zowel voor baby?s als moeders voordelen voor de gezondheid heeft. In het artikel zegt Sauer: ?Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat flesvoeding vrijwel net zo goed is als borstvoeding.? (?) ?In principe benadert goede flesvoeding borstvoeding dusdanig dat er nauwelijks verschil is waar te nemen.? Hij meent dat borstvoeding alleen voordelen heeft in ontwikkelingslanden. Daar is vaak geen schoon water om een fles klaar te maken, met alle gevaren van dien.
Het Voedingscentrum is het wel met Sauer eens dat de flesvoeding in Nederland van goede kwaliteit is. Toch vindt het Voedingscentrum dat borstvoeding de voorkeur heeft. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat kinderen die borstvoeding krijgen een lager risico hebben op infecties van het maagdarmkanaal en middenoorontsteking. Ook is aangetoond dat borstvoeding de kans op overgewicht en hoge bloeddruk op latere leeftijd verkleint. Verder beschermt borstvoeding geven de moeder tegen reumatische artritis en mogelijk ook tegen eierstokkanker en borstkanker voor de overgang. Deze voordelen gelden zowel in ontwikkelings- als westerse landen, voor zowel kinderen van hoog- als van laagopgeleide ouders. Flesvoeding levert  - net als moedermelk - alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Het verschil is dat in moedermelk ook immuunstoffen zitten. Die spelen een rol bij de beschermende werking.

Bronnen:
De Pers
Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht