Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

We worden op een ongeoorloofde manier misleid’

22/06/2018

We zijn te dik omdat we te veel en ongezond eten, en te weinig bewegen. 

Volgens de voedingsexpert Jaap Seidell is overgewicht een collectieve verantwoordelijkheid die we ‘stroomopwaarts’ moeten aanpakken. In Amsterdam wil hij alle kinderen op een gezond gewicht krijgen tegen 2033.

‘Een station lijkt op een snackbar met af en toe een trein.’ Ik moet aan die recente uitspraak van de Nederlandse voedingsen gezondheidsexpert Jaap Seidell in Het Parool denken als ik op weg ben naar zijn kantoor aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Altijd en overal worden we verleid met wat ongezond is. Zelfs op de trein vraagt een met snoeprepen en snacks behangen jongeman of ik iets te drinken of knabbelen wil.

‘Obesogene omgeving’
Als we de opmars van overgewicht, obesitas en de daaraan gelinkte welvaartsziekten willen stoppen, moeten we volgens Seidell iets aan die ‘obesogene omgeving’ doen. Dat probeert hij in de praktijk als een van de adviseurs en onderzoekers van het Amsterdamse project ‘Aanpak Gezond Gewicht’. Tegen 2033 moeten alle Amsterdamse kinderen een gezond gewicht hebben. De Britse krant The Guardian en de BBC kwamen al kijken hoe de stad overgewicht op een ambitieuze manier aanpakt. Die totaalaanpak werpt zijn vruchten af. Sinds de aanvang van het project in 2013 daalde het percentage te dikke kinderen van 21 naar 18,5 procent.

Bron: Blendle

Terug naar het nieuwsoverzicht