Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Toename van zwangeren met diabetes

04/04/2018

Steeds meer zwangere vrouwen ontwikkelen zwangerschapsdiabetes. En dat is verontrustend, wetende dat een groot deel van die vrouwen daar nadien ook suikerziekte aan overhoudt.

Belgische gegevens
Het aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap met diabetes wordt geconfronteerd, schiet de hoogte in. "Tussen 2010 en 2014 is het aantal vrouwen met de ziekte gestegen van 4 naar bijna 6 procent”, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Volksgezondheid De Block.

Risicofactoren
Eén enkele factor die bepaalt of een vrouw de ziekte al dan niet ontwikkelt, is er niet. “Vrouwen bij wie diabetes in de familie zit, lopen meer risico. Net zoals vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen. Maar de belangrijkste factor is overgewicht. Opvallend is ook dat meer Waalse dan Vlaamse vrouwen eraan lijden", klinkt het nog.

Die cijfers zijn belangrijk omdat vrouwen met zwangerschapsdiabetes een veel hoger risico lopen om in de zes jaar die daarop volgen diabetes type 2 of prediabetes te ontwikkelen. In Vlaanderen zou het gaan om rond de 35 procent van zij die met zwangerschapsdiabetes te kampen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetes Liga.

Bron: Het Belang van Limburg

Terug naar het nieuwsoverzicht