Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jonge kinderen gezocht voor studie koemelkallergie

16/03/2018

Wetenschappers zijn op zoek naar 200 baby’s en peuters die van hun ouders mogen meedoen aan een studie naar een nieuwe behandeling van koemelkallergie.

Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben samen een product ontwikkeld waardoor de kinderen mogelijk sneller over een koemelkallergie heen  kunnen groeien. Het is een poeder met koemelkeiwitten die op een geprotocolleerde manier zijn verhit waardoor ze  geen merkbare allergische reactie veroorzaken.  Deze verhitte eiwitten  kunnen  het afweersysteem wel ongemerkt laten wennen aan koemelkeiwit, waardoor het kind koemelk eerder gaat verdragen.\

Verhitte eiwitten
 “De methode van de verhitte eiwitten is niet nieuw”, licht projectleider en wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de Jong van het Erasmus MC toe. “Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld.”

Nieuw inzicht
Tot op heden is er eigenlijk geen goede, veilige behandeling van een voedselallergie behalve het vermijden van het voedingsmiddel waarvoor een kind allergisch is. Maar de toediening van verhitte koemelkeiwitten past in een nieuwe behandelwijze die is gebaseerd op een betrekkelijk nieuw inzicht in de allergologie.
“In sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om  dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden allergeen. Op deze manier kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat dit allergeen sneller verdragen wordt, iemand wordt sneller ‘tolerant’.

200 kinderen uit het hele land nodig
Laboratoriumonderzoek heeft bewezen dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Het ligt klaar voor gebruik. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie daadwerkelijk eerder over hun allergie heen groeien. Voor dit onderzoek zijn 200 kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep  van drie maanden  tot twee jaar.
Kinderen uit het hele land kunnen meedoen omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen. De studie wordt dubbelblind uitgevoerd. Dat wil zeggen dat wetenschappers noch ouders weten welk kind het werkzame poeder krijgt.

“De kinderen eten en drinken gewoon wat ze normaal gesproken ook krijgen. Het poeder wordt met een schepje toegevoegd aan de (fles)voeding. Bij het ene kind zal dat het werkzame poeder zijn, bij het andere een placebo. Halverwege de studie volgen provocatietests in beide groepen. Dan dienen we gecontroleerd onbewerkt koemelkeiwit toe en kijken we hoe de kinderen hier op reageren. Zo bestuderen we of de kinderen die het verhitte koemelkpoeder krijgen eerder over hun koemelkallergie heen groeien dan de kinderen die het placebo poeder krijgen.”

Deelnemers zijn voor het starten van de studie ongeveer een dag kwijt die ze doorbrengen in het ziekenhuis van hun keuze. Daar worden eerst allerlei testjes gedaan. Meer informatie over de studie en over aanmelding is te vinden op de website. www.erasmusmc.nl/iage

Bron: ErasmusMC

Terug naar het nieuwsoverzicht