Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voorkomen van ei- en pinda-allergie door vroege introductie

30/01/2018

Veel ouders wachten ermee tot hun kinderen wat groter zijn, maar het nieuwe advies van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde is om vanaf vier maanden al pinda's en eieren te geven. 

Het is een discussie die de afgelopen maanden regelmatig oplaait. Eerder kwamen ook al kinderallergologen met dit advies, en dus ook de Nederlandse vereniging van kindergeneeskunde schaart zich hierachter. "We willen naar vier maanden om allergenen te introduceren", zei kinderdietist Olga Benjamin eerder tegen Editie NL.

Uit onderzoek blijkt dat het met pinda's en eieren kan, maar kinderallergologen zullen ook onderzoeken of het met andere voedingsmiddelen kan. "Zeker bij kinderen met mild of ernstig eczeem is het heel erg aan te raden die dingen te introduceren tussen de 4 en 6 maanden", zegt Benjamin. "Zo raken ze gewend aan die stoffen."

Pindakaas en roerei
Maar ook bij andere kinderen kan geven van pinda's en eieren voorkomen, zegt de diëtist. "Dan komt het pinda-eiwit via de goede weg het lijf binnen en wordt je tolerant", zegt Benjamin. "Er zullen altijd kinderen zijn die ook vanaf vier maanden al een allergie blijken te hebben, maar veel is zo te voorkomen." 
Je kunt een kind natuurlijk geen handje pinda's geven, dus is het advies om een theelepel pindakaas door de groente- of fruithap te doen. En bij eieren kun je roerei geven. Zo kun je opbouwen naar drie theelepels pindakaas per week. "Het is belangrijk ons advies van opbouwen, dat je nu ook consultatiebureau gaat krijgen, te volgen" zegt Benjamin. "Met een heel klein beetje beginnen en steeds meer toevoegen."

Bekijk hier de video van EditieNL

Bron: RTL

Terug naar het nieuwsoverzicht