Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Foodwatch: stop verkoop schadelijke energiedrankjes in ziekenhuizen

25/01/2018

Foodwatch roept ziekenhuizen op te stoppen met de verkoop van energiedrankjes in automaten, kiosken en restaurants. 

De actiegroep vindt het krom dat kinderartsen waarschuwen voor de gevaren van de drankjes, terwijl kinderen "bij de uitgang van datzelfde ziekenhuis verleid wordt de schadelijke drankjes te kopen".

Volgens kinderartsen veroorzaken pepdrankjes met veel suiker, cafeïne en taurine klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten. Zij pleiten voor een verkoopverbod voor minderjarigen.
Zo'n verbod gaat er voorlopig niet komen, zegt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Hij vindt dat ouders, scholen en verkooppunten waar veel kinderen komen, zoals sportclubs en schoolkantines, verantwoordelijk zijn.

NVZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten de kwestie ,,zo zorgelijk'' te vinden dat het op de agenda komt van de eerstvolgende bestuursvergadering. ,,Maar wij kunnen onze leden niet verbieden om energiedrankjes te verkopen, want het zijn frisdrankautomaten van derden. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument en misschien bij de ziekenhuizen om met hun cateraars te gaan praten'', zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Bron: NOS/Foodwatch

Terug naar het nieuwsoverzicht