Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Pleidooi: meer aandacht voor voeding in eerste levensjaren

24/01/2018

Voeding vroeg in het leven speelt een cruciale rol bij een gezonde groei en ontwikkeling. 

Jaap Seidell geeft in het artikel in Gezondheid en Co een overzicht van het belang van (borst)voeding in de eerste levensjaren. Organisaties als Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie benadrukken daarom ook het belang van een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de eerste 1000 dagen na conceptie. Ook de jeugdgezondheidszorg vindt dit uitermate belangrijk.

Bezuinigingen
Helaas is het door voortdurende bezuinigingen en taakverzwaring bij de verloskunde en de jeugdgezondheidszorg steeds lastiger om daaraan voldoende aandacht te kunnen besteden. In een welvarend land als Nederland is het beschamend dat we niet de optimale condities kunnen garanderen voor de gezondheid van de meest kwetsbaren van onze samenleving: de nog ongeboren of pasgeboren kinderen.

Bij veel ouders ontbreken kennis, vaardigheden en mogelijkheden om zelf die optimale voorwaarden en omstandigheden te realiseren. De gemeentelijke en zorginstellingen die daartoe uitgerust zijn, zouden daarom meer menskracht en middelen van de overheid moeten krijgen om in te kunnen springen. Onze kinderen zijn het meer dan waard.

Terug naar het nieuwsoverzicht