Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Groente herhaald proeven helpt

22/01/2018

Herhaald proeven van onbekende groentesoorten, als onderdeel van de dagelijkse routine op het kinderdagverblijf, helpt om de consumptie van onbekende groenten te verhogen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research. De studie staat in Appetite van februari.

3 Verschillende groentesoorten
Vier locaties van kinderdagverblijf Partou deden mee aan het onderzoeksproject. Op alle locaties werd eerst gemeten hoeveel de kinderen aten van pompoen, courgette en rettich. Vervolgens kregen de kinderen op twee locaties vijf maanden lang herhaaldelijk deze drie groentesoorten aangeboden tijdens een snackmoment in de middag.

Elke groentesoort werd aangeboden in twee productvormen: pompoen geblancheerd en als crackersmeersel; courgette geblancheerd en als soep; rettich rauw en als crackersmeersel. Daarna deden alle vier locaties mee aan de nameting om te bepalen hoeveel de kinderen nu aten van de pompoen, courgette en rettich.

Resultaten
De kinderen die herhaald geproefd hadden verhoogden hun inname voor pompoen van circa 20 naar 35 gram en voor rettich van 10 naar 25 gram. De inname van courgette veranderde niet, mogelijk doordat courgette een neutrale smaak heeft en bekender was in deze groep dan vooraf gedacht.

Bron: VoedingNU

Terug naar het nieuwsoverzicht