Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ondervoeding belangrijke oorzaak kindersterfte

21/01/2008

Meer dan een derde van de jaarlijkse sterfgevallen onder kinderen wereldwijd is te wijten aan ondervoeding bij kinderen en zwangere vrouwen.

Ondervoeding belangrijke oorzaak kindersterfte

Ook 11% van de totale ziektelast is daartoe te herleiden. Dit blijkt uit 5 publicaties in The Lancet van onder meer deskundigen van UNICEF en het World Food Porgramme van WHO. Ondervoeding leidt tot groeivertraging, ondergewicht en tekorten aan vitamines en mineralen. De belangrijkste periode voor interventie is vanaf de zwangerschap tot een leeftijd van 2 jaar. Als in deze periode de voeding insufficiƫnt is, is daarna onherstelbare schade aan de gezondheid aangericht. Effectieve interventies zijn promotie van borstvoeding, vitamine A suppletie en zinkverrijking. Ook het suppleren van de voeding van zwangeren met ijzer, foliumzuur en mogelijk calcium en andere microvoedingsstoffen zet zoden aan de dijk.
Van de ondervoede kinderen is 80% afkomstig uit slechts 20 landen, zoals India, Indonesiƫ, Pakistan, Afghanistan en Kongo. De huidige internationale aanpak van het wereldvoedselprobleem is volgens de onderzoekers onvoldoende en te gefragmenteerd. Voeding is sowieso een verwaarloosd onderdeel van de hulpverlening, die zich meer richt op gezondheidszorg, zoals vaccinaties en behandeling van infecties. Er is dringend behoefte aan schaalvergroting van voedingsinterventies en liefst ook een instantie of politiek leider die zich hard maakt voor deze problematiek.

Bron: The Lancet

Terug naar het nieuwsoverzicht