Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Noem kinderen niet obees of dik

27/11/2017

‘Woorden kunnen helen of beschadigen, bewust of onbewust. Professionals die met kinderen en jongeren met overgewicht werken moeten daarom goed letten op hun woorden.

Gebruik liever neutrale woorden als ‘gewicht’ en ‘BMI’ en praat over een ‘kind met obesitas’ in plaats van over ‘een obees kind’. Termen als ‘extreem obees’ en ‘dik’ roepen gevoelens van schaamte en verdriet op.’

Empatisch en onbevooroordeeld
Dit is een van de aanbevelingen in het recent verschenen rapport van de American Academy of Pediatrics voor iedereen die werkt met kinderen die overgewicht of obesitas hebben. De belangrijkste aanbevelingen zijn dat kinderartsen/proffessionals zelf een rolmodel moeten zijn en kinderen op geen enkele manier discrimineren of over ze oordelen. In het gesprek met kinderen en hun familie moeten ze neutrale woorden gebruiken en het kind centraal stellen. Het bespreken van medische risico’s en gevolgen moet op een empatische en gebalanceerde manier gebeuren.
Behalve in de directe communicatie zien de auteurs van het rapport ook een rol voor kinderartsen/professionals in de strijd tegen stigmatisering op scholen, in de media, in opleidingen en binnen de families van het kind.

Is dit allemaal nieuw? Welnee; wel wordt het steeds duidelijker.

Bron: Foodlog

Terug naar het nieuwsoverzicht