Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Borstvoeding beschermt mogelijk tegen voedselallergie

23/11/2017

Zwangeren en lacterende die allergene voedingsmiddelen eten beschermen hun kindje mogelijke tegen voedselallergieën. 

Volgens de onderzoekers van het Boston Children's Hospital is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding

Tegenstrijdige resultaten
Eerdere onderzoeken leidden tot tegenstrijdige resultaten. De onderzoekers ontdekten dat zwangere muizen die allergie-veroorzakend voedsel aten, zoals ei en pinda's, beschermende antistoffen doorgaven aan hun jongen via de moedermelk. Die antistoffen zorgden er bij de jongen vervolgens voor dat hun immuunsysteem bestand waren tegen de allergenen.

Werkt dit mechanisme ook bij mensen?
De moedermelk met antistoffen gaven de onderzoekers ook aan jongen van muizen die niet tijdens de zwangerschap allergenen hadden gegeten. Ook bij die jonge muisjes bleek de melk ervoor te zorgen dat zij beter bestand waren tegen allergenen.
De hamvraag is natuurlijk of dit mechanisme ook zo werkt bij mensen. Een eerste studie suggereert dat dat inderdaad het geval is

Wel benadrukt de onderzoeker dat het tijdens de zwangerschap eten van voedsel met allergenen geen garantie is voor een gezond, allergievrij kind. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bron: RTL

Terug naar het nieuwsoverzicht