Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Borstvoeding kan astma bij kinderen niet voorkomen

15/11/2017

Het verband tussen het geven van borstvoeding en een afgenomen kans op het ontwikkelen van astma of andere allergie-verwante ziekten bij het kind, blijkt in tegenstelling tot eerdere, kleinere onderzoeken niet te bestaan. 

Onderzoekers van de Zweedse Uppsala-universiteit hebben uit gegevens van 330.000 Britten van middelbare leeftijd bekeken of zij als baby borstvoeding hebben gekregen en ook of zij lijden aan astma, hooikoorts en eczeem. De onderzoekers troffen nu juist een toegenomen kans op hooikoorts en eczeem aan bij personen die als baby borstvoeding hebben gekregen. Tussen de kans op astma en borstvoeding werd geen opmerkelijk verband aangetroffen.

Relatie met BMI
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat personen met een goede sociaaleconomische status doorgaans minder vaak astma hadden, maar wel vaker last hadden van hooikoorts. Een hoger BMI zou de kans op zowel astma, hooikoorts als eczeem verhogen. Een tegenovergesteld effect werd gevonden bij baby's met een gemiddeld hoger geboortegewicht.

Dit is tot dusver het grootste onderzoek over dit onderwerp tot nu toe, en is gepubliceerd in Journal of Allergy and Clinical Immunology

Bron: NU

Terug naar het nieuwsoverzicht