Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Tandarts zorgt niet goed voor melkgebitjes

16/01/2008

De tandzorg voor kinderen met een melkgebit is ver onder de maat. Slechts 17% van de gaatjes in melkgebitten van 5-jarigen is gevuld.

Tandarts zorgt niet goed voor melkgebitjes

Ondanks het feit dat deze kinderen wel periodiek de tandarts bezoeken, zijn gemiddeld 3,4 aangetaste tand- of kiesvlakken niet behandeld. Dit staat in het Signalement Mondzorg dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan de minister van Volksgezondheid heeft aangeboden. Bijna de helft van de tandartsen vindt de behandeling van gaatjes bij kleuters moeilijk, bijvoorbeeld omdat kinderen tijdens de behandeling angstig zijn. Volgens het CVZ is een belangrijke oorzaak het ontbreken van een structureel kwaliteitssysteem bij tandartsen. Daarom pleit dit college voor heldere richtlijnen en protocollen voor de behandeling van kindergebitten.
Onder jeugdige verzekerden ziet CVZ een tweedeling in de kwaliteit van gebitten. Bij verzekerden jonger dan 15 jaar verslechtert het gebit, in tegenstelling tot verzekerden vanaf 15 jaar. Slechts 1 op de 7 jongeren van 23 jaar heeft een gaaf gebit.

Bron: Signalement Mondzorg 2007

Terug naar het nieuwsoverzicht