Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Voedingsdagboek voor kinderen

08/02/2011

Nieuws over kindervoeding interviewde Jeanne de Jongh (diëtist) over het Voedingsdagboek voor kinderen dat afgelopen najaar is verschenen.

Jeanne is een van de auteurs van dit Voedingsdagboek, de medeauteurs collega diëtisten Tietia Berghuis en Konnie Crielaard. Het Voedingsdagboek is specifiek ontwikkeld voor basisschoolkinderen (7-12 jaar) met overgewicht. De reden om een specifiek Voedingsdagboek voor kinderen met overgewicht te ontwikkelen is volgens Jeanne de Jongh dat zo’n boek er niet was en het erg belangrijk is om aan te sluiten bij de beleving en ontwikkeling van deze kinderen.” Naast het werkboek voor de kinderen (7-12 jaar) is er een los gedeelte voor de ouders. Juist de begeleiding en het samen doen is voor deze leeftijdsgroep essentieel”.

Voedingsdagboek
Het kindergedeelte bestaat uit een groot (A4) dagboek dat prachtig geïllustreerd is met kleurige afbeeldingen van kinderen in speel- en eetsituaties. Het formaat is prettig om de kinderen zelf de invulbladzijden te laten beschrijven. Het boek begint met het invullen van een contract tussen het kind, de ouders en de diëtist. Er zijn acht hoofdstukken met korte, op het kind gericht teksten. Een greep uit de onderwerpen: wat heb je voor voeding nodig, wat zijn je sterke en zwakke punten, gezond ontbijten, hoe ga je om met pesten, bewegen, zelf iets koken, boodschappen doen, maatjes zoeken die je helpen en gezonde tussendoortjes. Tussen de teksten door staan opdrachten, een gedicht, invul schema’s voor doelen, bewegen en eten, fototabellen en een puzzel. Achter in het kindergedeelte staat een overzicht van veel voorkomende voedingsmiddelen en hun indeling in gezond, minder gezond en ongezond.

Smileys
De bijgeleverde smileys stickers zijn bedoeld om met behulp van deze tabellen de eigen voeding thuis te beplakken en na te denken over hoe vaak een kind dit kan eten. Jeanne hoort terug van de kinderen dat alle hagelslag, jam, vleeswaren, margarine voorzien worden van een smiley. “Dit wordt er gewaardeerd’. Het kleinere ouderboekje is ingedeeld in dezelfde acht hoofdstukken. De bedoeling is de ouders hiermee achtergrond informatie aan te reiken. 

Ervaringen
De ervaringen van Jeanne zijn positief, zij geeft aan dat Voedingsdagboek haar advisering ondersteunt en versterkt. “ In  6-8 consulten kan ik nu samen met het kind en diens ouder of begeleider de onderwerpen in het Voedingdagboek doorwerken. Ook kan er een selectie gemaakt worden van onderwerpen die meer of minder relevant zijn voor het kind. Dit maakt dat er tijdens het consult echt op zaken ingegaan kan worden” Jeanne gebruikt het Voedingsdagboek ook voor kinderen die ze al langer begeleid om deze kinderen, na het eerste enthousiasme opnieuw te inspireren. Het Voedingsdagboek voor kinderen is een uitgave van de DCN, ISBN: 978-90-808003-9-7, Prijs per set (1 stuks) € 15,- en per doos (12 stuks)  € 119,40 (voor DCN-leden € 102,-), bestellen via info@dcn.nu

De reden om een specifiek Voedingsdagboek voor kinderen met overgewicht te ontwikkelen is volgens Jeanne de Jongh dat zo’n boek er niet was en het erg belangrijk is om aan te sluiten bij de beleving en ontwikkeling van deze kinderen.” Naast het werkboek voor de kinderen (7-12 jaar) is er een los gedeelte voor de ouders. Juist de begeleiding en het samen doen is voor deze leeftijdsgroep essentieel”.

Voedingsdagboek
Het kindergedeelte bestaat uit een groot (A4) dagboek dat prachtig geïllustreerd is met kleurige afbeeldingen van kinderen in speel- en eetsituaties. Het formaat is prettig om de kinderen zelf de invulbladzijden te laten beschrijven. Dit boek begint met het invullen van een contract tussen het kind, de ouders en de diëtist. Er zijn acht hoofdstukken met korte, op het kind gericht teksten. Een greep uit de onderwerpen: wat heb je voor voeding nodig, wat zijn je sterke en zwakke punten, gezond ontbijten, hoe ga je om met pesten, bewegen, zelf iets koken, boodschappen doen, maatjes zoeken die je helpen en gezonde tussendoortjes. Tussen de teksten door staan opdrachten, een gedicht, invul schema’s voor doelen, bewegen en eten, fototabellen en een puzzel. Achter in het kindergedeelte staat een overzicht van veel voorkomende voedingsmiddelen en hun indeling in gezond, minder gezond en ongezond.

Smileys
De bijgeleverde smileys stickers zijn bedoeld om met behulp van deze tabellen de eigen voeding thuis te beplakken en na te denken over hoe vaak een kind dit kan eten. Jeanne hoort terug van de kinderen dat alle hagelslag, jam, vleeswaren, margarine voorzien worden van een smiley. “Dit wordt er gewaardeerd’. Het kleinere ouderboekje is ingedeeld in dezelfde acht hoofdstukken. De bedoeling is de ouders hiermee achtergrond informatie aan te reiken.

Ervaringen
De ervaringen van Jeanne zijn positief, zij geeft aan dat Voedingsdagboek haar advisering ondersteunt en versterkt. “ In  6-8 consulten kan ik nu samen met het kind en diens ouder of begeleider de onderwerpen in het Voedingdagboek doorwerken. Ook kan er een selectie gemaakt worden van onderwerpen die meer of minder relevant zijn voor het kind. Dit maakt dat er tijdens het consult echt op zaken ingegaan kan worden”. Jeanne gebruikt het Voedingsdagboek ook voor kinderen die ze al langer begeleid om deze kinderen, na het eerste enthousiasme opnieuw te inspireren.  Het Voedingsdagboek voor kinderen is een uitgave van de DCN, ISBN: 978-90-808003-9-7, Prijs per set (1 stuks) € 15,- en per doos (12 stuks)  € 119,40 (voor DCN-leden € 102,-), bestellen via info@dcn.nu

Terug naar het overzicht