Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Huidige adviezen introductie vaste voeding bij allergie nog actueel?

11/01/2011

Recent interviewde nieuwsoverkindervoeding Berber Vlieg-Boerstra. Berber is gepromoveerd op onderzoek naar allergie en voedselprovocaties bij kinderen. Op dit moment werkt ze als onderzoeker in het AMC aan een Richtlijn voor de diagnostiek van koemelkallergie in Nederland.

Berber is in de eigen praktijk actief bij de voedingsbegeleiding van kinderen met voedselallergie. In het kader van deze kennis gaf ze recent aan dat de introductie van bijvoeding ook bij allergische kinderen mogelijk naar voren getrokken kan worden.

Tijdstip van bijvoeding bij allergie
Heel recent heeft de Amerikaanse organisatie NIAID (the National Institute of Allergy and Infectious Diseases) het advies bijgesteld ten aanzien van de introductie van vaste voeding bij allergie. Ook sterk allergenen kunnen tussen 4 en 6 maanden worden geintroduceerd. De verwachting van Berber is dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. In de Landelijke Standaard voor de preventie en behandeling van allergie op het consultatiebureau staat aangegeven dat de bijvoeding start vanaf de leeftijd van 6 maanden en voor sterk allergene voedingsmiddelen vanaf 9 maanden. Berber verwacht dat dit anders wordt, introductie van vaste voeding vanaf 4 tot 6 maanden juist als er borstvoeding wordt gegeven. Ook lijkt het laat introduceren van sterk allergene voedingsmiddelen juist allergie in de hand te werken. Borstvoeding zorgt voor een beschermend effect, volgens eerste aanwijzingen uit onderzoek naar coeliakie.

Critical window of opportunity
Deze omslag in denken komt voort door dat er onderzoek is gedaan naar wat de evidence is voor het uitstellen van de introductie van sterk allergenen. Berber vertelt dat er geen studies bekend zijn die sterke evidence geven voor het lang uitstellen van de introductie van sterk allergenen. Recent onderzoek laat juist zien dat vroege introductie van ei juist beschermend werkt voor allergie ontwikkeling. Waar verder steeds meer duidelijkheid over komt is juist het belang van een goede darm kolonisatie en juiste timing van de blootstelling aan allergenen. Het lijkt erop dat er een critical early window of opportunity is voor het ontwikkelen van een tolerantie-inductie, en die zou wel eens tussen de 4 en 6 maanden kunnen liggen. De juiste timing speelt hierbij een belangrijk rol. Er is volgens Berber geen bewijs voor dat late introductie van allergenen (na 6 maanden) een gunstige invloed heeft.

Terug naar het overzicht