Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Kinder(di)eetcreatie

12/04/2016

Nieuwsoverkindervoeding interviewde Katinka de Nennie een van de (kinder)diëtisten betrokken bij De Kinder(di)eetcreatie. 

Samen met collega (kinder)diëtisten Irma de Witt-Hamer, Tessa Kingma, Danielle Feenema en creatief ontwerpster Thessa van Lingen is het initiatief drie jaar geleden gestart. De (kinder)diëtisten waren niet tevreden met het aanbod van materialen om kinderen en gezinnen met diëtistische hulpvragen goed en op kindniveau te begeleiden.

Hoe is De Kinder(di)eetcreatie ontstaan?
In eerste instantie ontwikkelde Katinka samen met haar collega’s voor eigen gebruik materiaal specifiek bedoeld om kinderen te begeleiden. Nu na een aantal jaren ontwikkeling en de nodige testversies is de Kinder(di)eetcreatie een professionele samenwerking en maken ze behandelmethoden en spelmateriaal voor het begeleiden van kinderen met een diëtistische hulpvraag

Wat biedt de Kinder(di)eetcreatie?
De Kinder(di)eetcreatie heeft diverse methoden ontwikkeld voor kinderen vanaf 5 jaar en hun ouders met voedingsgerelateerde (medische) hulpvragen/problemen. Hierdoor wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk. Inmiddels is het mogelijk om de volgende twee methoden aan te schaffen.

  • De methode  “Kritische eters ”
  • De methode “Poepproblemen”

De ontwikkelde materialen zijn waar mogelijk, evidence based, gecombineerd met ruime werkervaring verwerkt tot een complete methode.

Wat kun je vertellen over de inhoud van de methode “Kritische eters”?
Katinka laat een aantal vrolijke,  boeiende en veelal interactieve materialen zien en geeft aan dat deze methode bestaat uit een praktische handleiding voor de diëtist aangevuld met werkbladen en opdrachten voor kinderen en hun ouders over:

  • Leren/ stimuleren proeven
  • Het eetproces
  • Gezond eten, wat is dat
  • Zintuigen leren ontdekken
  • Specifiek materiaal voor sensorische informatie problematiek

Om de methode Kritische eters te kunnen gebruiken is het nodig dat de (kinder)diëtist vooraf de cursus “Anders kijken naar kritische eters” volgt. Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen. De methode poepproblemen is inmiddels beschikbaar en is zonder aanvullende cursus verkrijgbaar.

Wat zijn de plannen?
Katinka vertelt enthousiast dat het er nu gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de de methoden voedselovergevoeligheid, autisme en ondergewicht

Genomineerd voor verkiezing Aanstormend Talent
Katinka is trots op de nominatie voor de verkiezing van aanstormend talent, deze award wordt uitgereikt tijdens de NVD Diëtistendagen. De award is een collegiale erkenning voor aanstormend talent.
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website van de Kinder(di)eetcreatie!

Terug naar het overzicht