Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Interview met Astrid Postma-Smeets over de factsheet Zwangerschap

19/03/2015

Recent is verschenen de factsheet Zwangerschap van het Voedingscentrum. Over het hoe en waarom interviewde Nieuwsoverkindervoeding Astrid Smeets-Postma.

Wat is de aanleiding voor de factsheet voeding en zwangerschap?

Het Voedingscentrum is openbare factsheets gaan publiceren om in te spelen op de vraag van professionals om meer onderbouwing te laten zien. In de vertaling van de Richtlijnen van de Gezondheidsraad naar de adviezen van het Voedingscentrum moeten soms aannames worden gemaakt of worden er additionele wetenschappelijke bronnen geraadpleegd. In die openbare factsheets laten we zien op welke belangrijke bronnen we ons baseren en hoe we de vertaling maken. Deze openbare factsheets toetsen we in ons wetenschappelijk netwerk. Wie er bij die toetsing betrokken zijn, laten we zien in de factsheets. Hiermee kunnen we laten zien dat het wetenschappelijk draagvlak voor wat we doen en zeggen breed is.

Kun je in het kort aangeven wat de belangrijkste adviezen zijn?

- Eet volgens de Schijf van Vijf, maar eet niet voor 2

- Neem een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot tien weken na de laatste menstruatie en neem een supplement met 10 microgram vitamine D per dag tijdens je zwangerschap.

-  Mijd of beperk het gebruik van bepaalde producten ivm veiligheidsrisico’s.

Hoe ziet het Voedingscentrum het gebruik van de factsheet in de praktijk?
Professionals die zwangere vrouwen begeleiden kunnen in de factsheet lezen wat onze adviezen zijn en welke afwegingen wij bij het opstellen van deze adviezen hebben gemaakt.

Voor wie is de factsheet ontwikkeld?
Deze factsheet is voor professionals die zwangere vrouwen begeleiden. De adviezen zijn relevant voor vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn, en hun directe omgeving.

Hoe is de factsheet te verkrijgen?
De factsheet is hier  te downloaden.

Terug naar het overzicht