Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Interviews

Interview met Stefanie Kouwenhoven over de Proteus studie

10/11/2014

Nieuwsoverkindervoeding interviewde Stefanie Kouwenhoven, zij is diëtist en onderzoeker in VU medisch centrum op de afdeling Kindergeneeskunde. Onder leiding van Prof. dr. Hans van Goudoever, Hoofd Kindergeneeskunde VUmc en AMC, is Stefanie  1 oktober jl. haar Proteus onderzoek naar zuigelingenvoeding van start gegaan.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij a terme geboren baby’s en wordt financieel gesteund door de Europese Unie. De naam van het onderzoek is afgeleid van proteïne en Europa. Daarnaast is Proteus een Griekse zeegod.

Waarom dit onderzoek?
De beste voeding voor een baby is moedermelk. De samenstelling van flesvoeding is daarom gebaseerd op de samenstelling van moedermelk. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de juiste eiwitsamenstelling die baby’s in hun voeding nodig hebben. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat de eiwitsamenstelling van de standaard flesvoeding verbeterd kan worden.

Wat is de centrale vraag van het onderzoek?
Nederlandse flesvoeding is van uitstekende kwaliteit. Door middel van wetenschappelijk onderzoek willen we uitzoeken wat er nog verder te verbeteren valt. In dit onderzoek bekijken we of flesvoeding met een andere eiwitsamenstelling beter is dan flesvoeding gebaseerd op standaard zuigelingenvoeding. De uitkomsten van het onderzoek vergelijken we met een groep baby’s die moedermelk krijgt.

Wat wordt er tijdens het onderzoek gedaan en wat merkt de baby ervan?
Dit onderzoek start wanneer de baby 0-1,5 maand oud is en stopt op de leeftijd van 6 maanden. In deze periode zal de baby drie keer VU medisch centrum bezoeken. Bij dit bezoek worden onder andere lengte, gewicht en vetpercentage gemeten. 

Oproep
De onderzoekers zijn voornamelijk op zoek naar baby’s die flesvoeding/kunstvoeding krijgen. Wilt u een baby en ouders meelaten doen aan dit onderzoek neem dan voor meer informatie contact op met de onderzoekers via 06-10193572 of proteus@vumc.nl. Baby’s kunnen aangemeld worden tot uiterlijk 1 maand (4 weken) na de geboorte.

Terug naar het overzicht