Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Dikmakers?

Tijdens een interview werd mij gevraagd of ik wilde aangeven welke producten echte dikmakers zijn. Of te wel producten die je maar beter niet kan eten, omdat je er dik van wordt. Een dikmaker? Wat is de definitie hiervan? Een google search leert mij het volgende: een dikmaker is een voedingsmiddel die overgewicht kan veroorzaken (definitie uit Algemeen Nederlands Woordenboek).

Waarschijnlijk voortkomend uit de hype over de te ruime suikerconsumptie hoorde ik laatst ook een moeder zeggen dat limonade een echte dikmaker is. Ik vraag mij echter af of limonade een dikmaker is of dat het ruimschoots drinken ervan een bijdrage levert aan de toename van overgewicht.

Vorige week promoveerde Janne de Ruyter op het DRINK onderzoek. Het onderzoek dat laat zien dat kinderen die 18 maanden een suikervrije limonade drinken in plaats van suikerhoudende limonade 1 kg minder in gewicht  zijn aangekomen. Dit kwam overeen met een vermindering van de suikerinname met 26 gram per dag.  Zoals ze bescrhijft in haar proefschrift, bevestigt het DRINK onderzoek het vermoeden dat suiker in  vloeibare vorm ongemerkt het lichaam binnen komt en kinderen geen verzadigd gevoel ervaren. Door het ongemerkt makkelijk drinken vindt er snel een overconsumptie plaats.

In Nederland drinken kinderen 70 gram suikers in dranken per dag, aldus Janne de Ruyter. Omgerekend komt dit overeen met een inname van 280 kcal uit deze suikers. Vergelijken we dit met de beschikbare ruimte die kinderen hebben om tussendoor te besteden, dan valt dit voor jongens binnen de dagelijkse 300 kcal. Bij meisjes ligt de grens met 200 kcal lager. Indien jongens alleen limonade als tussendoortje nemen dan lijkt dit niet direct bij te dragen aan het ontstaan van overgewicht. Vaak blijft het niet alleen bij het drinken, maar eten ze ook nog een koekje, chipje of krijgen een traktatie.

Terugkomend op de vraag of limonade een echte dikmaker is? Van één pakje limonade per dag wordt je niet dik. Kan het voedingsmiddel overgewicht veroorzaken? Ja, wel frequent en te veel gebruik ervan kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Maar geldt dat niet voor vele voedingsmiddelen?

Zou de definitie niet moeten zijn: een dikmaker is een voedingsmiddel die bij overmatige inname overgewicht kan veroorzaken. Daarnaast zeg ik altijd dat een echte dikmaker niet bestaat. Het gaat om een goede balans in de inname van de basis en niet-basisvoedingsmiddelen. Net zoals het eten van een gebakje, een handje nootjes en een koekje passen in een volwaardig, gebalanceerd eetpatroon, geldt dat ook voor een pakje limonade. Ouders geven aan wat en wanneer en in geval van de niet-basisvoedingsmiddelen ook hoeveel kinderen er dagelijks van mogen eten en/of drinken.

Brenda Glas, Consultancyinkindervoeding

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus