Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Ook zonder beeldscherm veel plezier

Hoe heerlijk is dat: kinderen de gehele dag buiten zien spelen. Voetballend met vriendjes op het grasveld, zwemmen in natuurwater, ingraven in het zand, ponyrijden in het bos, schommelen in de speeltuin, padjes zoeken, hutten bouwen etc.

Afgelopen weken heb ik tijdens het kamperen met mijn gezin genoten van de activiteiten die de kinderen dagelijks ondernamen. En geen enkel moment dat de behoefte bestaat om TV te kijken, een Wii spel te spelen of achter de laptop te zitten.

De ruimte en mogelijkheden die een kampeerterrein bieden, behoort helaas niet tot de dagelijkse werkelijkheid van de meeste kinderen.  Waar kunnen kinderen zich nog zo uitleven, zonder dat er een auto om de hoek voorbij komt? Ook door het makkelijk beschikbaar zijn van smartphones en andere media gaan kinderen minder snel naar buiten.  Het Iene Miene Media onderzoek naar mediagebruik door kleine kinderen laat zien dat kinderen tussen de 4 en 7 jaar ongeveer 2,2 uur per dag achter een beeldscherm zitten1.  Volgens recent onderzoek van CcaM (Center for Research on Children Adolescents and the Media) kijken de 10 tot 14-jarigen op dit moment ongeveer 5,5 uur per dag naar een beeldscherm2.  Een enorme toename ten opzichte van de twee uur van tien jaar geleden. Maar ook ten opzichte van de jongere leeftijdsgroep van 4 tot 7 jarigen lijken de 10 tot 14-jarigen meer uur per dag hieraan te besteden.

Voor een gezond gewicht is naast goede voeding ook aandacht voor voldoende bewegen van belang. Een opendeur, maar helaas niet voor veel ouders vanzelfsprekend. En door de opkomst van het gebruik van de diverse media is het nog lastiger om kinderen te stimuleren tot andere activiteiten. “Mijn kind kan niet uit zichzelf stoppen of luistert helemaal niet meer als er iets gezegd of gevraagd wordt” (citaat uit Iene Miene Media van een moeder over haar 6-jarige zoon)1.  Naast goede voeding en aandacht voor bewegen is dus nog een derde pijler van belang: aandacht voor beeldscherm gebruik.Stel een kind zit 5,5 uur per dag achter een beeldscherm. Naast de benodige slaap, school en tijd om te eten, heeft het op een gemiddelde schooldag nog één uur over om te bewegen.  In onze huidige maatschappij kunnen we niet meer om het gebruik van multi media heen. Maar om kinderen voldoende te laten bewegen is grenzen stellen wel nodig. Amerikaanse kinderartsen hebben hiervoor een richtlijn opgesteld t.a.v. mediagebruik: onder de 2 jaar helemaal geen media en erboven maximaal 2 uur beeldscherm per dag.

Onlangs zijn bij ons in de buurt drie speeleilanden ontwikkeld. Terwijl de werkzaamheden nog in volle gang waren, werden de eilanden al door vele kinderen in gebruik genomen. Wat een goed initiatief van de gemeente om ruime, uitdagende speelruimte te creëren voor de kinderen in de woonwijk. Door een inspirerende buitenomgeving komen kinderen meer buiten. Als moeder kan ik genieten dat mijn kinderen de ruimte en de natuur jaarlijks op een intensieve manier mogen ervaren. Alle kinderen gun je dit plezier. Een mooie bijkomstigheid is dat de kinderen de gehele dag zo bezig zijn, dat er nauwelijks extra’s wordt gegeten. En de kinderen zelf vinden deze dagen geweldig en verheugen zich al weer op de volgende zomervakantie! En in de tussenliggende tijd zal er veel te ontdekken zijn op de nieuwe speeleilanden in de buurt.

Brenda Glas,kinderdietist en consultancyinkindervoeding.nl

 1 Iene Miene Media een onderzoek naar mediagebruik door kleine kinderen 2013

2 Mediawijzer.net Artikel ‘Is het schadelijk voor kinderen om 5,5 uur per dag naar beeldschermen te kijken?’  8 augustus 2013

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus