Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Mijn kind niet op dieet!

Uit een recente meta-analyse van het Erasmus MC blijkt dat 86% van de ouders van jonge kinderen niet in de gaten heeft dat hun kind volgens medische maatstaven te dik is1.  Als ouders hierop worden gewezen, is de mentale stap naar professionele hulp groot. 

In eerste instantie wordt het probleem ondergeschat of niet serieus genomen, maar ook zijn ze bang dat hun kind op een dieet moet. Ouders relateren gewichtsvermindering aan het volgen van een dieet. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Als je de vrouwenbladen openslaat kom je het ene dieet na het andere tegen, waarbij de ene nog effectiever claimt te zijn dan de andere. Ik begrijp dat ouders bang zijn hun kind met overgewicht op dieet te moeten zetten. Ouders willen hun kind hier niet mee opzadelen of naar hun gevoel ‘iets ontnemen’.

Hoe kunnen we de stap naar professionele hulp voor ouders verkleinen. Allereerst informeren we hen dat kinderen met overgewicht niet gaan afvallen. Bij stabilisatie van de gewichstoename komen ze door hun natuurlijke lengtegroei uit op een normale Body Mass Index. Ten tweede kan verdere gewichtstoename bereikt worden door aanpassen van het eetpatroon naar een gebalanceerde en volwaardige voeding. Kinderen gaan niet op een dieet.

De behandeling van kinderen met overgewicht richt zich op het aanleren van een gezond eetpatroon. De basis voor een gezond eetpatroon is een toereikend aanbod van de basisvoedingsmiddelen, zoals brood, fruit, melkproducten, groenten, aardappelen (of pasta en/of rijst), vlees(waren), voldoende vet en vocht. Met daarbij een beperkt aanbod aan extra’s. Afhankelijk van de leeftijd varieert dit van maximaal 2 (jongere kinderen) tot maximaal 4 keer (oudere kinderen) een tussendoortje. Door een toereikend aanbod van de basisvoedingsmiddelen, met name vaak voldoende brood, hebben kinderen minder trek in extra’s. Daarnaast leren kinderen door de vaste eetmomenten dat er niet de hele dag iets gegeten hoeft te worden.

Ouders informeren over de Richtlijnen Goede Voeding. Deze richtlijnen zijn de basis voor een goede voeding en aanleren van een gezond eetgedrag. Hiermee gaan kinderen dus niet op dieet, maar leren een gezond eetpatroon aan. En dat is wat ik ouders mee geef tijdens mijn consulten. Kinderen hoeft niets ontnomen te worden. Ouders leren juist inzien dat ze op deze manier hun kind niet iets afnemen , maar iets géven: namelijk een gezond eetpatroon waar ze hun hele leven profijt van hebben.  Laten we ouders ervan overtuigen dat professionals kinderen met overgewicht niet op een dieet zetten. Maar dat professionals hen adviseren en begeleiding bij het aanleren van een gezond eetpatroon. Niet alleen voor het kind met overgewicht, maar ook de andere kinderen en het gehele gezin.

Brenda Glas,kinderdietist en consultancyinkindervoeding.nl

Referentie:

1 Rietmeijer-Mentink, M. et al. (2012) Maternal & Child Nutrition 9, 3-22

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus