Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Geen suikers en koemelk

Dacht men voorheen dat minder vet eten gezond is, zo hoor ik nu regelmatig  van ouders dat kinderen geen suikers mogen hebben. Zoals ik een moeder over haar zoontje Sebastiaan hoorde vertellen: “Vanaf morgen gaat hij op dieet”. Bij doorvragen blijkt het dieet te bestaan uit het weglaten van suikers en koemelk. “Want hij zit al lange tijd niet lekker in zijn vel”.

Geen suikers meer? Dan verwacht je minder gebruik van suikerhoudende dranken (limonade, vruchtensappen, diksap, rozenbottelsiroop) en niet teveel zoete producten, zoals gebruik van zoet broodbeleg, koekjes en snoepjes.  Maar wie schetst mijn verbazing, ouders gaan op eigen initiatief over op ‘suikervrije’ producten. Hiermee bedoelen zij producten waar geen suikers aan toegevoegd zijn. Zoals biologische appelstroop op basis van 100% puur fruit, diksap of ongezoet appelsap. De ene suiker wordt dus vervangen door de andere suiker.

Geen melk meer? Dus geen ‘gewone’ koemelk, yoghurt, vla en kaas. Belangrijke basisvoedingsmiddelen die  gedurende een langere periode uit de voeding van deze kinderen weggelaten worden. Zonder deze producten kan de voeding volwaardig zijn, mits er gebruik wordt gemaakt van een vervangend melkproduct. Maar in de dagelijkse praktijk gebeurt dat vaak niet.

De vraag is waar leidt dit toe? De voeding blijft door de mogelijk ruime suiker inname ongebalanceerd, wordt door de afwezigheid van melk onvolwaardig en Sebastiaan staat op een dieet. Was vermindering van de suikerinname en een gebalanceerde inname van koolhydraten, vetten en eiwitten, alleen al niet toereikend geweest?

Deskundige voorlichting en informatie over goede voeding voor kinderen is essentieel. Daarbij is het belangrijk dat u niet de nadruk op één component/nutriënt legt, maar op de voeding in zijn geheel. Zet  kinderen niet zomaar op een dieet. Als een dieet geïndiceerd is, dan alleen onder begeleiding van een (kinder)diëtist.  De (kinder)diëtist heeft de deskundigheid en expertise over dieetadvisering met behoud van een volwaardige en gebalanceerde voeding. De kinderdiëtist voorkomt daarnaast dat kinderen onnodig op een dieet komen te staan.

Sebastiaan gebruikt nu vier weken geen melkproducten meer. Ouders beginnen zich zorgen te maken of hij wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en alle suikers wel uit zijn voeding zijn. Ze komen bij mij in de kinderdiëtistenpraktijk. Ouders vertellen dat het eerst goed leek te gaan op een suiker- en koemelkvrije voeding, maar nu komen de klachten weer terug. Wat blijkt: de voeding is niet zo suiker- en koemelkvrij als ouders dachten. De inname van mono- en disachariden is nog erg ruim en melk zit her en der nog verstopt in de diverse producten. Met deskundige instructie over een gebalanceerde koemelkvrije voeding gaan ouders opnieuw aan de slag. Al na een paar dagen zien zij een vermindering van zijn klachten en Sebastiaan is energieker en actiever. De vraag is wat bijgedragen heeft aan de vermindering van zijn klachten: een gebalanceerde voeding,  eliminatie van koemelk of beide. Vandaar dat herintroductie met koemelk wordt beproken. Ook na herintroductie van koemelk blijft het goed met hem gaan. Het koemelkvrij dieet is niet meer nodig! Op welk dieet ziet u kinderen geregeld staan, waarbij u afvraagt of het dieet geïndiceerd is? Reageer op deze blog en deel uw ervaringen met collega’s.

Brenda Glas, kinderdietist/consultancyinkindervoeding.nl

Zoekt u een eerstelijns kinderdiëtist? Zie www.kinderdietisten.nl voor een kinderdiëtist bij u in de regio.

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus