Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Eetgedrag middelbare scholieren

Wie ´s ochtends door de supermarkt loopt herkend het vast wel.

Middelbare scholieren die aan de kassa staan met een crossaintje, een zakje chips en wat te drinken. Laatst had ik ´s ochtend een bijeenkomst van de cursus HAYkiddies en fietste na afloop via het dorp naar huis. Het was toen half elf in de ochtend. Zie ik jongeren zitten op een bankje met aan de ene kant een open zak chips en in de hand een blikje energiedrank.

Het leven van jongeren speelt steeds meer buitenshuis af.  Jongeren worden zelfstandiger en daarbij blootgesteld aan de voedselverleidingen in de omgeving. Met eigen geld hebben ze de mogelijkheid om producten te kopen bij de supermarkt of op school. Maar wat maakt het dat jongeren al zo vroeg op de dag toegeven aan deze voedselverleidingen?

Ontbijt
Het ontbijt! Hoewel jongeren weten dat een ontbijt hoort bij een gezond voedingspatroon,  wordt het gemakkelijk overgeslagen. Te weinig tijd of bang om zwaarder te worden zijn door hen genoemde argumenten om niet te ontbijten. Doordat jongeren vaak eerder de deur uitgaan dan de rest van het gezin is er geen of onvoldoende tijd voor het gezinsontbijt. En als ze ontbijten is dat vaak alleen.  Het missen van het ontbijt kan er toe leiden dat ze later op de dag ongezond en energierijk  gaan eten.  Jongeren die niet ontbijten zijn zwaarder dan jongeren die wel ontbijten.

Om jongeren aan het ontbijt te krijgen is er een belangrijke rol weggelegd voor de ouders of de thuissituatie. Ondanks de toegenomen zelfstandigheid blijft het voorbeeldgedrag van ouders ook in deze leeftijdsfase nog belangrijk.  Als het gezin samen ontbijt wordt de jongere gestimuleert om ’s ochtends met een gevulde maag de deur uit te gaan. Een deel van de basisvoedingsmiddelen is al geconsumeerd en ze hebben voldoende energie voor een optimale concentratie op school. Daar kan geen energiedrankje tegenop.

Nationaal schoolontbijt
Vorige week was het 11e Nationale Schoolontbijt voor ruim 2.500 basisscholen om gezond ontbijten te stimuleren.  Waarom volgend jaar geen uibreiding van het Nationaal Schoolontbijt met ook een gezamenlijk ontbijt op de middelbare scholen ? Met een een goed ontbijt en gevulde maag de deur uit worden de voedselverleidingen in de omgeving vast minder interessant.

Brenda Glas, kinderdiëtist/concultancy in kindervoeding

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus