Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Kinderen vaker tanderosie

De dag beginnen met een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt. Daarna tandenpoetsen en naar school of aan het werk. 

Een gezonde start van de dag denk je. Voor je gezondheid wel, maar minder voor je tanden. Ook al worden eet- en drinkmomenten de rest van de dag beperkt tot maximaal zeven keer.

Tandenpoetsen
Wat blijkt! Tandenpoetsen binnen een uur na inname van zure producten, zoals sinaasappelsap, (light) frisdranken, zuurtjes/snoepjes/lolly’s en gedroogd fruit, verhoogd het risico op tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage. De voedingszuren, uit bijvoorbeeld sinaasappelsap, veroorzaken een hoge zuurgraad (lage pH) in de mond.  Door de inwerking van het zuur wordt het oppervlak van het tandglazuur zachter. Snel tandenpoetsen (binnen het uur) na inname van zure producten kan leiden tot het wegpoetsen van de zacht geworden glazuurlaag. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. Tanderosie lijkt de laatste jaren onder kinderen en jongeren gestaag toe te nemen1.

Betekent dit dan geen verse sinaasappelsap meer bij het ontbijt als we daarna snel de deur uit moeten? Normaal gesproken heeft het tandglazuur voldoende tijd om te herstellen indien de voedingsmomenten worden beperkt tot zeven keer per dag. Na inname van zure producten is het echter voor herstel van het tandglazuur beter om een uur te wachten met het poetsen van de tanden. Toch kan het glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt behouden blijven.

Vijf tips

  • Poets de tanden voor het ontbijt1 en nog een keer ’s avonds. Het poetsadvies van twee keer per dag is voor het aanbrengen van fluoride ter bescherming van de tanden2. Dat hoeft niet perse na de maaltijd.
  • Drink de zure sinaasappelsap niet als eerste maar aan het einde van het ontbijt1.  Door het zuur gaat de glazuurlaag van de tanden oplossen.  Als de sap eerst gedronken wordt, kan vervolgens door het kauwen van (harde) broodkorsten de zacht geworden glazuurlaag verminderen,
  • Drink een glas melk of eet kaas bij het ontbijt. Deze producten neutraliseren de zuurgraad in de mond1,
  • Spoel na het drinken van de sap na met water,
  • Beperk de eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Als uitzondering hierop geldt het drinken van koffie, thee (de niet ´zure´ soorten en zonder suiker) en water.

Voeding speelt op vele facetten van onze gezondheid een belangrijke rol wat al begint in de mond. Met de in deze blog beschreven tips kunnen kinderen dagelijks blijven genieten van een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt.

Brenda Glas, consultancy in kindervoeding

1 Louise Witteman (2014). Voeding en mondgezondheid, praktische handleiding voor (para-)medici, Voedingspiramide (www.voedingenmondgezondheid.nl).

2www.ivorenkruis.nl

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus