Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Hoe gezond is sporten?

Elke zaterdagochtend zijn we vroeg op voor de hockey. Hoe vroeg we ook gaan sporten, de dag wordt altijd begonnen met een goed ontbijt.  Aangekomen bij de hockeyvereniging staan de meiden (met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar) al te popelen om het veld op te mogen.

“Oh, de tegenstanders lijken wel erg sterk deze keer”, hoor je ze onder elkaar mompelen. Dan begint de wedstrijd en wordt er fanatiek gestreden. De keeper staat gespannen bij het doel. ‘Als er maar geen bal door gaat’, zie je haar denken. Na vijfentwintig minuten spelen is het pauze en tijd voor de pauzepep. Want ja, na vijfentwintig minuten intensief bewegen, heb je wel nieuwe energie nodig voor de tweede helft van de wedstrijd. Vandaag een lekker pakje limonade en de keuze uit partjes appel of sinaasappel. Gretig wordt de limonade opgedronken en het fruit gedeeltelijk op gegeten. Vol energie gaan ze de tweede helft in. “Jippie, we hebben met 8-2 gewonnen”. Blij en trots met de overwinning lopen ze giebelend naar de kantine. Daar staan de bekertjes limonade al voor ze klaar. Een van de teamgenoten was jarig deze week en alle spelers krijgen een zakje chips. Na het zakje chips wordt nog een extra glas limonade gedronken. Want van chips krijg je dorst. Inmiddels is het elf uur in de ochtend.

In nog geen twee uur tijd op het hockeyveld hebben de kinderen al meer energie tot zich genomen dan verbruikt. Uitgaande van twee keer vijfentwintig minuten hockey hebben de meiden 180 kcal verbruikt aan energie. De hierboven beschreven voedselinname levert 285 kcal. Het is geen lastige rekensom om te concluderen dat, als het om gezondheid gaat, een ochtendje sporten op deze manier weinig bijdraagt.

Bewegen is gezond
Geen twijfel over het feit dat bewegen gezond is, maar waar blijft aandacht voor het tweede element van  een gezonde leeftijdstijl: verantwoorde voeding? Momenteel lijkt er hier op de sportvelden en vanuit ouders nog onvoldoende aandacht voor te zijn. Kijk alleen al naar de verkrijgbaarheid van de zakjes chips, zakjes snoep (en geen losse snoepjes meer) en candybars in de kantine van de sportvereniging.
Laten we als ouders, opvoeders en andere betrokkenen ons eens gaan realiseren dat eten niet altijd en overal noodzakelijk is. Niet dat ik nu direct de hockeytraditie van de pauzepep een halt ga toe roepen, maar beperk deze tot stukjes groente en/of fruit. Zet daarnaast een fles water en wat bekertjes neer voor de echt dorstigen. En bewaar een glaasje limonade voor na afloop van de wedstrijd als er in de kantine nog even gezellig wordt nagekletst. Trakteren? Op internet zijn er volop eenvoudige gezonde traktaties te vinden en stel eens de vraag: waarom trakteren we op zowel school, bij de BSO en de sportclub?

Sporten is leuk voor kinderen en waar ze vooral ook veel plezier aan beleven. Daarnaast heeft het belangrijk sociale aspecten. Nog even terugkomend op deze dag. In de avond werd voor de meiden een gezellige filmavond georganiseerd. Wederom 2 glaasjes limonade, 1 bekertje chips en 1 bekertje popcorn. Nog eens 390 kcal bovenop de reeds geconsumeerde extra’s in de ochtend op en rondom het hockeyveld.  En dat terwijl kinderen in deze leeftijd dagelijks 200 kcal ruimte hebben voor extra’s buiten de inname van de basisvoedingsmiddelen om.

Zoals hierboven beschreven is een dagelijks voorbeeld en schetst een beeld van de realiteit. Wie heeft de ‘gouden tip’ om bij het sportverenigingen meer bewustheid te creëren voor het belang van goede voeding. Reageer op deze blog en deel je tip met anderen.

Brenda Glas, kinderdietist/consultancyinkindervoeding.nl

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus