Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

Het Schoolontbijt

Vorige week vond in Nederland voor de 10e keer het Nationaal Schoolontbijt plaats. Op 2.000 scholen kregen ruim 40.000 kinderen een ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. En dat terwijl het ontbijt een belangrijk eetmoment van de dag is. Ouders maken zich vaak zorgen over de slechte inname van de warme maaltijd. Aan een goed ontbijt voor kinderen wordt minder waarde gehecht. Ook het ontbijt levert een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse inname van voedingsstoffen.

Het Nationaal Schoolontbijt bestond dit jaar uit versgebakken krenten- of mueslibollen, bruine bolletjes , volkoren- of meergranenbroden, halvarine, appelkaneelstroop, smeerkaas, plakken 30+kaas, chocoladehagelslag, aardbeienjam, halfvolle melk en sinaasappelsap. De samenstelling van het ontbijt past binnen de voorlichting die in Nederland wordt gegeven over gezonde voeding aan de hand van de Schijf van Vijf. De samenstelling is goedgekeurd door het Voedingscentrum, omdat het bestaat uit een goede balans tussen voorkeurs-, middenweg- en uitzonderingsproducten. Vier van de vijf vakken zijn binnen het ontbijt vertegenwoordigd. Een goede verbetering ten opzicht van het schoolontbijt tijdens de Koningspelen (naar wat ik mij kan herinneren met onder andere yoghidrink, chocolademelk, chocoladehagelslag en licht bruinbrood).

Het netwerk Eerstelijns Kinderdiëtisten (NKD), erkend netwerk van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, vindt het echter jammer dat een uitzonderingsproduct als  bijvoorbeeld chocoladehagelslag is opgenomen in het Nationaal Schoolontbijt.  Eén van de pijlers van de Schijf Van Vijf adviseert om de inname van het verzadigd vet te beperken. Chocoladehagelslag is, evenals chocoladepasta, een zeer geliefd broodbeleg bij kinderen in Nederland.  Vanwege het hoog verzadigd vetgehalte heeft het niet de voorkeur.

Pindakaas en notenpasta leveren ook veel vet, maar met een veel gunstiger samenstelling en zou daarom een beter alternatief zijn. Veel kinderen vinden dat ook lekker. Een ander verantwoord broodbeleg is een vruchtenhagel.  Ook een salade van sellerie, zalm of tonijn met een verantwoorde productsamenstelling zijn betere alternatieven. Deze dragen mede door het aanbieden van de verschillende smaken bij aan de smaakontwikkeling van kinderen. Daarnaast kan het toevoegen van fruit en/of groente, zoals druiven, aarbeien, bananen of kerstomaatjes een mooie aanvulling zijn. Dit vak van de Schijf van Vijf was slechts indirect vertegenwoordigd door de sinaasappelsap.

Zolang er nog steeds kinderen zijn die zonder ontbijt de deur uit gaan,  is het netwerk Eerstelijns Kinderdiëtisten voorstander van het Nationaal Schoolontbijt.  Het Nationaal Schoolontbijt is er om kinderen te leren waarom ontbijten goed voor ze is. Laten we hierbij dan ook kinderen leren wat een gezonde productkeuze is en kennis laten maken met  gezonde alternatieven op de nu meest gangbare ontbijtproducten. In het verlengde hiervan kunnen schooldietisten lessen in de klas geven. Of ouderworkshops verzorgen. Door ouders te betrekken bij een verantwoorde productkeuze is het effect naar het gezin groter.  Op naar het 11e Nationaal Schoolontbijt met een nog optimalere  productsamenstelling.

Brenda Glas, voorzitter netwerk Eerstelijns Kinderdiëtisten  www.kinderdietisten.nl

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus