Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Blog

De moeizaam etende kleuter eet

U herkent het wel. Moeder zit bij u op het spreekuur en zegt “Mijn zoon Joris eet zo slecht, hij eet zijn warme maaltijd niet op. We hebben alles al geprobeerd, maar niets werkt”.  

De ouders zitten met hun handen in het haar. De avondmaaltijd is een stress moment geworden. Zodra moeder van haar werk via het kinderdagverblijf thuis komt slaat de stress  toe. Hoe zal het vanavond gaan? Gaat Joris vanavond wel eten? Het niet of slecht willen eten van kinderen is voor ouders een grote zorg. Krijgt mijn kind wel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen? Het eten van voldoende groente is gezond en belangrijk. Staat er weer een kop in de krant: kinderen eten te weinig groente. “Ja, dat weet ik wel. Maar hoe krijg ik er dan meer in?”, zucht de moeder van Joris.

Geregeld zie ik deze ouders in mijn kinderdiëtistenpraktijk. De focus ligt tijdens de maaltijd zo op het moeten eten. Dat er tijdens warme maaltijd geen ruimte meer is voor ontspanning en plezier. Waarom eten jonge  kinderen vaak een slechte warme maaltijd? Uit de diverse gesprekken met ouders blijkt dat kinderen naast de maaltijden veel extra’s krijgen. Van vijf tuitbekers limonade  over de dag, kijk ik niet meer van op. Uit een Europese studie blijkt ook wel dat Nederlandse kinderen gemiddeld 1000 ml suikerhoudende dranken per dag drinken. Belgische ouders gaan hier veel strickter mee om, deze kinderen drinken gemiddeld 400 ml per dag. Naast de bekers limonade krijgen kinderen ook nog vaak een koekjes, snoepjes. En zeker de moeizame eter krijgt nog een stukje kaas/plakje worst, omdat ze anders niet voldoende zouden krijgen.

Kinderen gaan niet van de ene op de andere dag beter eten. Een hapklare oplossing voor de moeizame eter is er niet.  Door kinderen tussendoor minder aan te bieden gaan ze wel beter eten tijdens de maaltijden. Hiermee wordt bij kinderen ruimte gecreerd voor het ervaren van honger en verzadiging.  In praktijk betekent dat als eerste het limonadegebruik te beperken tot  één, maximaal twee, bekertjes per dag. Een gemiddeld glas suikerhoudende drank  levert 65 kcal. Jonge kinderen hebben slechts 100 kcal ruimte voor wat extra’s naast de inname van de basisvoedingsmiddelen. Ouders reailseren zich niet welke bijdrage de limonade al levert aan de inname van extra ‘s .

De moeder van Joris was zich ook niet bewust van de zo onschuldig lijkende hoeveelheden limonade. Joris heeft nu trek tijdens de warme maaltijd en eet hier een paar hapjes van. Met kleine stapjes gaat het vooruit en het is gezelliger aan tafel. Tijdens het inspiratie event Kind & Gezondheid  5 april 2013 kan u nog meer inspiratie opdoen over ‘Leren eten en het jonge kind’.

Brenda Glas, kinderdiëtist / consultancyinkindervoeding

Terug naar het overzicht
comments powered by Disqus